MENÜ

Mindig visszatérő kérdés, a "- milyen gépet kellene vennünk?" Megpróbálom néhány gondolatban leírni, hogy egyáltalán 

milyen alap dolgokat kell eldönteni, mielőtt elkezdenénk böngészni. Akkora túlkínálat van használt kávégépekből, és

annyi szakértő, hogy lassan belegabalyodunk az egészbe. Tehát kezdjük. Alapvetően otthonra négy megoldás kínálkozik:

1.: a forralós gépek, mint szarvasi, kotyogós, stb. Ezek nem egy pumpa, hanem a víz forráspontjánok nyomásával készítik el az őrölt kávéból az italt.

ELŐNYE: olcsó gép árak, kevés őrölt kávéból készíthető termék, kicsi meghibásodási arány

HÁTRÁNYA: 100 celsius fölötti forrázásnál már nem maradnak meg az értékes aromák a kávéban, magas csersavtartalommal jár, az őrölt kávékba malátát kevernek, így nem teljesértékű, egyszerre nagyobb mennyiséget kell elkészíteni belőle, márpedig a kész kávét nem tárolhatjuk, mert egészségtelen.

2.: az automata kávégépek, gombnyomásra frissen darálják a kávét, tömörítik, a 93-96 celsius fokos vízet átpréselik  a friss őrleményen egy rezgőszivattyúval mely 9-15 bár nyomást tud biztosítani. (a szabvány 9-10 bár, ennél nagyobb teljesítmény csak reklámszöveg, és teljesen értelmetlen)

ELŐNYE: Nagyon könnyű kezelhetőség, megfelelően beállítva egészen élvezhető italok, gyors, mindig friss alapanyagból készít, hihetetlen szemeskávé választék a piacon akár 1.200 ft - tól 35.000 ft- ig, egy kg kávéból 110-140 adag készíthető, így az adagár 10 ft-tól indul, óriási gép választék, elfogadható szervizek, különleges designek.

HÁTRÁNYA: Súrú meghibásodás, könnyen elkopnak a múanyag alkatrészek, ami miatt csökken az elkészített italok minősége, a használt gépeket nagyon kevesen újítják úgy fel, hogy az ne okozzon a használónak rövid időn belül csalódást. Sok a lomtalanításból összeszedett, felülettisztított berendezés a piacon, a felhasználók nem végzik el a szükséges tisztításokat és karbantartásokat, így az élettartamuk rövid. A jobb minőségú és jobb szolgáltatásokat nyújtó gépek nagyon drágák újonnan.

3.: Pod, kapszula, párnás, Nespresso stb. gépek. Előre, adagonként csomagolt, már gyárilag tömörített terméket helyezünk a gépbe, mely 93-96 celsius fokos vízzel, szintén egy rezgőszivattyú segítségével készíti el italunkat. 

ELŐNYE: Olcsó új gépek, nagyon gyors elkészítés, egyre bővülő választék a töltőanyagok területén, nagyon jó minőségű kávéitalokat lehet készíteni némely termékből.

HÁTRÁNYA: A gépek sokszor nem javíthatóak, a töltőanyagok ára irreálisan magas, a márkák saját technológiákat alkalmaznak, így nem lehet más terméket elkészíteni egy berendezésen, az olcsó gépek nem jók.

4.: Karos kávégépek darálóval. Őrölt kávét helyezünk a szűrőbe, melyet egy karral helyezünk a gépre, mely 93-96 Celsius fokos vízzel egy rezgőszivattyú segítségével préseli ki 9-10 bár nyomással a kávénkat. Az őrölt kávét olyan örlővel daráljuk, mely 600-1400 fordulaton dolgozik, kiváló acél, vagy kerámia késekkel, gondosan beállítva a pörkölés szerinti mennyiséget, és őrlési finomságot, úgy, hogy az eszpresszó kb. 22-24 másodperc alatt készüljön el, gyönyörű cremával a tetején.

ELŐNYE.: Megfelelő kategóriájú gépekkel elérhetünk egy kávézóközeli minőséget. Végtelen a variációk száma a beállításokkal, kis meghibásodási arány.

HÁTRÁNYA: Ismerni kell a kávékészítés alapjait, tudni kell alkalmazni azokat. Macerás, sok idő kell az igazán jó termékek elkészítéséhez (bár ez hozzáállás kérdése). Én személy szerint a magamfajta kávé megszállottaknak ajánlom.

Asztali nézet